Przejdź do głównej zawartości

Posty

Szybkie pierniczki lukrowane z olejem rzepakowym

To już moja ostatnia propozycja w tym roku na pierniczki. Zapraszam na pierniczki bez leżakownia. Sa mięciutkie zaraz po upieczeniu a po kilku minutach lekko chrupiące, jak ciasteczka :) Pyszne po prostu idealne na ostatnia chwilę :) Można też zapakować pierniczki w ozdobne folijki i podarować w prezencie ukochanej osobie. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy, ale widziałam kilka podobnych w internecie. Ja dodaję do ciasta jeszcze amoniak, który nadaje pierniczkom kruchości. Składniki na około 100 pierniczków:

Likier miętowy - zielony ;)

Kolejna propozycja domowego likieru:) Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:

Likier kukułkowy - Idealny

Lubicie domowe likiery, nalewki i wina? :) My lubimy :)

Pierniczki na miodzie naturalnym

Udało mi się wypróbować kolejny przepis na pierniczki, tym razem na miodzie naturalnym.W smaku przypominają mi trochę cynamonowe serduszka, które można kupić w sklepach. 

Tort Karuzela z olejem rzepakowym

Witajcie :) Dziś chce Wam podać przepis na wykonanie takiej oto karuzeli:)  Jest przy niej trochę pracy, mi wykonanie wszystkich ciast, elementów zajęło ok.8 godzin nie licząc czasu leżakowania ciasta, i przerw miedzy poszczególnymi czynnościami. Warto było:)

Cupcake bananowe

Nawet zwykły bananowy cupcake może być piękny jeśli go ładnie ustroimy. Na święta koniecznie w czerwone dekoracje z masy cukrowej.

Świety Mikołaj

Jak się okazuje byłam grzeczna, bo Święty Mikołaj o mnie nie zapomniał. Od rana dwa razy zostałam już zaskoczona wspaniałymi prezentami:) Pierwszy to taka piękna paczuszka od nie wiadomo kogo:)  Drugi to piernikowa bombka od Cukierni F. Pokojski w Toruniu :)   z jakiej wychodzą najlepsze pierniki na świecie :) Fot. Cukiernia F. Pokojski w Toruniu

Czekoladowe bałwanki i śnieżynki

Szybki wpis, bo nie ma za bardzo co się rozpisywać, na ten deser przepis jest już n blogu. a ja podaje Wam kolejną propozycję podania najlepszej w świecie, bo domowej czekolady! :) Potrzebujecie silikonowych foremek, trochę folii spożywczej i masy czekoladowej :) Łatwe prawda? :)  No to do dzieła!  Szczęśliwe miny dzieci gwarantowane, a i Mikołaj sobie podje jutro z rana, bo jeszcze zdążycie zrobić dzisiaj :) Foremki wykładamy folią spożywczą dokładnie dociskając do krawędzi. Ja miałam jedna foremkę na sześć gwiazdek i trzy osobne. Na to wszystko wystarczyła porcja tej czekolady: KLIK Zostało ze dwie łyżki, ale nie trzeba było myć garnka, bo został dokładnie wylizany ha ha :)  Masę wkładamy w folię, lekko potrząsamy foremkami, aby dobrze się ułożyła, zawijamy wierzch w folie i wkładamy na 4 godziny do lodówki, najlepiej na noc :)  Wyciągamy z folia i delikatnie ją zdejmujemy. Smacznego !:)

Tort miodowy

... To było latem, kiedy Wam o nim pisałam, potem nie miałam jak go zrobić, a teraz już jestem po samodzielnym pieczeniu wiec oto przepis na Najwspanialszy tort mojej teściowej! Jest rewelacyjny, idealny pod każdym względem. Chwile myślałam, czy nie zostawić przepisu tylko dla siebie, w rodzinie, ale nie! :) Podzielę się z Wami:)

Piernikowe bajaderki

Pierniczki i pierniczki:)  Mam fazę na te pyszności...  Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić? Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.