Kilka dni temu jedna z czytelniczek mojego bloga zasugerowała mi upieczenie i podzielenie się przepisem na ciasto o nazwie "Gałąź wigilijna" z francuskiego Bûche de Noël. Poszperałam nieco w internecie i znalazłam kilka inspiracji. Nie skorzystałam jednak z żadnego z przepisów, a jedynie z wyglądu tego ciasta. Otóż praktycznie każde tak nazywające się ciasto miało kształt rolady uformowanej w gałąź. Szukałam opisu do tego ciasta, aby przybliżyć Wam nieco historie jego powstania i powód dla którego takowe się piecze na Święta Bożego Narodzenia. Znalazłam kilka ciekawych faktów.
Bûche de Noëlto bardzo popularne ciasto pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia we Francji. Miało ono symbolizować paląca się w kominku kłodę drzewa, jaką Francuzi przynosili podczas wigilii do domu jako symbol dobrobytu w nadchodzącym roku. Na znak tej tradycji wymyślono czekoladową roladę, która spełnia dziś rolę tej kłody.
Taką właśnie roladę stworzyłam dla Was. Oto przepis na dwie gałęzie wigilijne.
- 6 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 6 łyżek cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą i sztywna masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i wmieszać delikatnie do jajek. Przełożyć masę na dwie blachy piekarnikowe 35x45 cm wyłożonej papierami do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wyjąć i od razu zwinąć. W tym celu należy na każdą roladę nałożyć wilgotną ściereczkę i razem z nią zawinąć. Wystudzić w formie zawiniętej.
Krem:
- 300g masła (temp. pokojowa)
- 1 budyń śmietankowy
- 500ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wanilii (domowy ekstrakt)
- 150g czekolady gorzkiej (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- 3 czubate łyżki kakao
Ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń, przestudzoną czekoladę i kakao. Dokładnie zmiksować na puch.Skosztować masy, gdy uznacie, że jest za mało słodka dodajcie przesianego cukru pudru do smaku.
Poncz
- 1 szklanka mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki (domowej galaretki, ewentualnie dżemu)
Dokładnie wszystko połączyć.
Ponadto po ok. 150g czyli:
- 1/2 słoika konfitury z czarnej porzeczki
- 1/2 słoika powideł sliwkowych
Złożenie
Rolady rozwinąć, usunąć papier do pieczenia, każdą roladę nasączyć ponczem. Masę czekoladową podzielić na pół. Na każdą z rolad nałożyć po równo masy czekoladowej zużywając jedną wcześniej odłożoną połowę. Równo rozsmarować. Na jednej z rolad nałożyć konfiturę, na drugiej powidła tak. Zawinąć rolady dość ściśle. Odłożyć do schłodzenia na ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć rolady i każdą przeciąć skośnie na długości ok. 10 cm. Przyłożyć przeciętym ukośnie końcem do boku rolady w miejscu w którym chcemy mieć odnogę. Drugą część masy rozłożyć równomiernie na obie rolady dokładnie rozsmarować i widelcem utworzyć korę drzewa.
Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej noc. Podawać w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.
Smacznego :)
Piękne ciasto, genialne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBajecznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję za komentarz i odwiedziny :)
UsuńPrzepięknie wykonane ciasto.Pewnie również smakowite.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRoladka jest przepyszna! Polecam :) Pozdrawiam :)
Usuńmam takie ciasto w swoich świątecznych planach :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie podziel sie przepisem jaki masz, albo skorzystaj z mojego :) Będzie mi niezmiernie miło :) Pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj pierwszy raz spotkałam się z tym ciastem, trafiłam na nie przypadkiem na jakiejś innej stronie...a tutaj u Ciebie też jest! Wygląda rewelacyjnie, chyba zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo będzie mi miło :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRewelacyjne ciacho, wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńPani Jolu bardzo ciekawy przepis:) postanowiłam, że w tym roku zrobię taką roladę na Święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda na mega słodką. Dobrze moje oczy mi mówią?
OdpowiedzUsuń