Dziś deser, który jest bardzo wykwintny, można go zrobić na wiele sposobów używając do tego najróżniejszych składników. Zrobiłam go kilkakrotnie, ostatnio eksperymentując z serkiem Almette. Wyszło bardzo mile dla podniebienia połączenie.
Wiśniowy podkład
Mus z mlecznej czekolady
- 200g czekolady mlecznej,
- 100g śmietany 36%,
- 50g serka Almette puszysty śmietankowy
- 7g żelatyny
Mus jeżynowy
- 100g jeżyn,
- 100g śmietany 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 50g serka Almette puszysty śmietankowy,
- 10g żelatyny
Galaretka z jeżyn
- 100g jeżyn,
- 1/2 opakowania galaretki malinowej,
- 250 ml wody
Przygotowanie
Podkład:
Wiśnie zalać wodą i zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wystudzić, nałożyć do 4-6 szklaneczek.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić, dodać serek i przestudzoną czekoladę, oraz rozpuszczona w odrobinie wody żelatynę. Delikatnie wymieszać, przełożyć po równo na wiśnie.Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
Mus jeżynowy:
Jeżyny zmiksować na pure, śmietanę ubić z cukrem, dodać serek i wymieszać, następnie dodać do pure z jeżyn i rozpuszczonej żelatyny, delikatnie wymieszać. Przełożyć na mus czekoladowy (musi być ścięty).
Galaretka jeżynowa:
Jeżyny zmiksować na pure, galaretkę rozpuścić we wrzątku, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Nałożyć na warstwę jeżynową. Schłodzić całość w lodówce, przed podaniem udekorować rozetką ze śmietany i świeżą jeżynką.
Podawać schłodzone.
Smacznego! :)
jaki apetyczny deser! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńświetny deser:)
OdpowiedzUsuń