Upały nas nie opuszczają więc sięgamy po zimne napoje, oraz lody. Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Ciasta truskawkowe goszczą na stole co chwilę, koktajle również. Pora na lody. Pierwszy raz robiłyśmy je z córką. Wyszły wspaniałe, delikatne, pachnące truskawkami.
Składniki na 6 szt lodów na patyku i 1 litr w pudełku.
- 500g śmietanki 36%
- 300g jogurtu naturalnego
- 300g truskawek
- 200g dżemu truskawkowego z tego przepisu
- cukier puder do smaku
Śmietankę ubić na sztywno, truskawki wypłukać, odszypułkować i razem z cukrem zmiksować na papkę. Truskawki wymieszać z 1/2 porcji śmietanki i jogurtem, pozostałą śmietankę wymieszać z dżemem truskawkowym. pojemniczki na lody napełniać naprzemiennie obydwoma musami. Do kubeczków włożyć również patyczki całość wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Lody z pojemnika przemieszać co pół godziny do momentu wyraźnego zmrożenia. Czynność ta robimy dla zminimalizowania powstawania kryształków. Nasze lody po godzinę osiągnęły konsystencję gęstego musu, spróbowałyśmy z Wiki i śmiem stwierdzić, że w takiej postaci były wyborne. Zimne, delikatne i bardzo szybko znikające.
Smacznego :)
wyborne:) nie wyobrażam sobie niczego lepszego na upalny dzień:)
OdpowiedzUsuńnajgorsze w nich jest to, że są szybko znikające :( receptura wyśmienita, smak bardzo mój
OdpowiedzUsuń