Przejdź do głównej zawartości

Róże karnawałowe

Tłusty czwartek tuż tuż więc najwyższa pora na nowe przepisy w tej tematyce.
Ostatnio wypróbowałam kilka nowych przepisów na oponki, churros, a dziś był czas na przygotowanie starych dobrych róż, jeszcze z przepisu mamy. Czasem kiedy mam smak na coś ekstra to właśnie takie ciacho jest jak znalazł. W tym roku wymyśliłam sobie, ze nie będę nacinać krążków z ciasta, bo zwyczajnie mi się nie chciało, a do wycinania użyję wykrawaczek kwiatuszków:) To był dobry wybór, bo efekt jest równie piękny jak tych nacinanych, a znacznie szybciej się je robi:) 


róże karnawałowe

Do tego marmolada, cukier puder i gotowe. Przygotowanie tej paterki zajęło mi ok. 45 minut razem z robieniem ciasta.  

 Zapraszam po przepis!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej Basia 
  • 150 ml śmietany 12%
  • szczypta soli
  • 2 jajka wiejskie 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 g masła 
  •  1 kieliszek spirytusu

Podane składniki umieścić w misie robota (lub na stolnicy) wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcinać partiami, wałkować bardzo cienko i wycinać kwiatuszki lub krążki w trzech rozmiarach. Jeśli będą okrągłe każdy krążek naciąć w pięciu miejscach składać po trzy od największego do najmniejszego.  Dociskając w środku, aby krążki się skleiły. Tak postąpić z całym ciastem.


Do smażenia:
  • olej rzepakowy
  • 1 kieliszek spirytusu wlany do zimnego oleju 

Rozgrzać olej ze spirytusem w garnku, na gorący wkładać małym krążkiem na spód. Smażyć do złotego koloru, odwrócić widelcem i postąpić tak samo ze spodem różyczek. Wyjmować łyżką cedzakową, a najlepiej łyżką do makaronu (z zębami) odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchenny.
  

Do dekoracji:
  • marmolada
  • cukier puder
 
Wystudzone róże dekorować na środku marmolada i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Może spodobają Ci się również te przepisy:) 




Komentarze

  1. Wspaniae te różyczki z nimi to więcej roboty jak z faworkami.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej, ale nieznacznie, nie trzeba przeplatać :)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentują. I ta patera <3
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patera jest boska, i pomyśleć, że przekopałam internet, a kupiłam w moim mieście :) W dodatku za 1/3 ceny internetowej :) Pozdrawiam Monika :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia