Przejdź do głównej zawartości

Wieniec drożdżowy z marmoladą - przepis

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych. Wbrew pozorom szybko się je robi, szybko się pieką, i można je jeść na ciepło! Takie właśnie uwielbiam.

Wieniec drożdżowy z marmoladą


Kilka dni temu miałam wenę na drożdżówki, ale kiedyś widziałam takie piękne poskręcane wianuszki z rożnymi nadzieniami i pomyślałam, że skoro rogaliki i bułeczki robię dość często to może warto coś zmienić, aby było nieco inaczej wizualnie? :) Zmieniłam:)
Tak więc zapraszam Was na smakowity przepis na drożdżówkę z marmoladą :) 



Składniki:
  • 500g mąki
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200g cukru Diamant
  • 1/4 kostki masła (rozpuścić i wystudzić)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 300g marmolady wieloowocowej 

Mleko podgrzać (ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące). Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka drożdże z 1 łyżką cukru pudru, dodać 3 łyżki mąki i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie przelać do wcześniej przygotowanej miski z przesianą mąką. Dodać żółtka, cukier i sól. Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania partiami dodać masło zmieszane z olejem. Wyrabiać ciasto na gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie pulchniejsze.
Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (u mnie zajęło całą po rozwałkowaniu) na stolnicy podsypanej mąką.  Rozsmarować marmoladę i zwinąć jak struclę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. przełożyć na nią zwinięte ciasto łączeniem do dołu  i uformować koło. Końce połączyć razem lekko ugniatając. Uformowany wieniec pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie naciąć go po obwodzie co 7 cm do połowy grubości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka). 
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z pieca i  posmarować delikatnie wodą. Wstawić do pieca i dokończyć proces pieczenia.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i przestudzić. Pokroić na części i zajadać się świeżym drożdżowym ciastem popijając mlekiem, kakao, kawą, czy czym tam lubicie :)


Komentarze

  1. Jak połączone ze sobą drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam ciasta drożdżowe! chętnie bym dziś takie zjadła z kubasem herbaty

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny: ja też uwielbiam drożdżowe:) nie rozumiem jak można twierdzić że jest czasochłonne;0

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia