Nawet zwykły bananowy cupcake może być piękny jeśli go ładnie ustroimy. Na święta koniecznie w czerwone dekoracje z masy cukrowej.
Na 24 szt:
- 4 szkl mąki
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3 banany
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Mieszamy wszystkie składniki sypkie w
jednej dużej misce, a osobno mokre. Łączymy i mieszamy dodając rozgniecione widelcem banany.
Blachy do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej z nich wlewamy do
3/4 wysokości ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach C.
Wyciągamy po upieczeniu z pieca i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Masa czekoladowa
- 500 ml. mleka
- 5łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 gorzka czekolada (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- 300g masła
Zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałym mleku rozprowadzić
wszystkie składniki poza czekoladą i masłem. Wlać do gotującej
się części mleka. Zagotować i wystudzić. Po całkowitym
wystudzeniu utrzeć masło do białości dodając budyń. Utrzeć na
puch. Dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie ubić.
Na wystudzone Cupcake nakładać rękawem cukierniczym masę tworząc stożki. Udekorować ozdobami z masy cukrowej.
Smacznego:)
pysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń