Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty kulinarne "W kuchni prababci" - Babeczki



Kolejne spotkanie w gronie małych cukierników okazało się być bardzo udanym. Na zajęcia przyszło kilkanaście dzieci, a wśród nich te, które były już na wcześniejszych warsztatach, co mnie bardzo ucieszyło:)



Tym razem dzieci uczyły się przygotowywać ciasto na babeczki i wyklejać nim foremki. Następnie dekorowały kruche spody na babeczki, które przygotowałam wcześniej w domu. Do dyspozycji miały kolorowe posypki, kwiaty i inne dekoracje z masy cukrowej, perełki, czekolada, owoce i galaretki.Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam efekt końcowy. 
Piękne kolorowe, i dopracowane niczym dzieła sztuki. Aż żal było je jeść!
Część dzieci zabrały do domów dla babć, dziadków, rodzeństwa, czy mamy lub taty, a część zjedliśmy na miejscu.  

Nawet mi się dostały babeczki specjalnie dla mnie dekorowane. Uczucie bezcenne. 



W czasie kiedy robiliśmy te smakołyki na kuchni gotowała się zupa owocowa z jabłek, gruszek, jeżyn malin i nektarynek. Wyszła wspaniała, lekko słodka, o pięknym smaku i zapachu lata. 

Ciasto na babeczki znajdziecie TU taka porcja wystarczy na przygotowanie ok. 30 babeczek

Nie ma się za bardzo co rozpisywać. Po prostu warsztaty były wspaniale!





















Komentarze

  1. Super!:D Byłam kiedyś z córką na warsztatach ozdabiania babeczek i miałyśmy niesamowitą frajdę z tego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia