Przejdź do głównej zawartości

Tort Szwarcwaldzki

Ten tort to poezja smaku.
Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki.

Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami...

tort czekoladowy



Składniki na tortownicę 22 cm


  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 6 dużych jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 

Miękkie masło utrzeć z ciepłą, ale nie gorąca czekoladą na gładka masę.  Stopniowo dodawać żółtka i cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z solą i dodać delikatnie mieszając do masy czekoladowe. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 40 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na trzy krążki. 

Tort Szwarclandzki



Masa:

  • 330 ml śmietany 18%
  • 330 ml śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki  żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Wystudzić. 
Śmietanę ubić  z cukrem na sztywno (chwilę to potrwa, ale się ubije). Do ubitej śmietany dolewać stopniowo żelatynę ciągle mieszając.

Poncz:

Biszkopty składać w tortownicy!

Każdy biszkopt nasączyć syropem i rozłożyć na nich malinki.

Przełożenie:

Biszkopt spodni nasączony syropem, masa śmietanowa, nasączony biszkopt masa śmietanową. Przykryć biszkoptem i wstawić do lodówki.


Tort Szwarclandzki

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl mleka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej masło i wymieszać na gładka konsystencję. Gdyby się rozwarstwiła, co może się zdarzyć. Dolewać po odrobinie zimnego mleka energicznie mieszając. Przestudzić. Wyjąć z lodówki tortownicę. Wykroić z niej tort i przełożyć na paterę, Poczynając od środka wylewać cienkim strumieniem polewę rozprowadzając ją na boki aby lekko ściekała. Udekorować kleksami ze śmietany, naciąć delikatnie nożem ślady do krojenia.


Inspiracja biszkoptu: Moje Wypieki
Smacznego:)

Komentarze

  1. piękny. wygląda trochę jak tort - wzetka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycajacy tort,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pod wrażeniem ciacha :) a ta polewa ... cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa najlepsza z najlepszych:) Dziękuję:)

      Usuń
  4. Prześliczny i baaaaaardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie czekoladowy, ostatnio w lidlu znalazłam czekoladę właśnie na polewę do ciast, pycha, miałam do eklerów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej polewy każda gorzka czekolada się nada:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia