Granola - pewnie wiele z Was już ją robiło, ale są i tacy, którzy nie mieli albo okazji, albo wydawała się im za trudna. Przyznam szczerze, że dla mnie też była za trudna:)
Ale w końcu zrobiłam. Sama dobrałam takie składniki, jakie mi smakują i dzięki temu powstała ona - moja własna granola :)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach ze skórką
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki kandyzowanych ananasów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm
- 1/2 szklanki płynnego miodu
Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni C przez 50 min. Podczas prażenia granolę należy mieszać przynajmniej co 20 min.
Uważać, żeby nie spalić.
Podawać na śniadanie, do jogurtu, solo, albo jako spód do ciast, jak u mnie np. do sernika
Sernik z granolą:)
Polecam i sernik i granolę:)
Smacznego:)
Łał, wygląda przepysznie. Zawsze chciałam zrobić taką swoją domową !
OdpowiedzUsuńOna jest pyszna, nawet mój syn, który nie przepada za takimi rzeczami, zjada ja z apetytem na śniadanie i mówi "ok mamo":) Krytyk kulinarny z niego wyrasta więc możesz śmiało robić, bo ten młodzieniec nie owija w bawełnę i co dobre chwali, co złe wytyka mi bez ogródek:) Za to mu dziękuję:)
UsuńŚwietny pomysł na sernik z granolą :) Ja uwielbiam, jednak trochę ograniczam bo orzechy i miód swoje kalorie mają :D Ale tak czy siak, granola jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń