Składniki:
- 20 dag mięsa wieprzowego
- 1/3 szklanki ugotowanego ryżu
- 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 jajka
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren kolorowego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta do wysypania formy
Mięso wieprzowe pokroić, włożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy.
Ugotować ok. 1 godzinę. Miękkie mięso wyjąć z garnka wystudzić i razem z
ryżem i soczewicą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu
dodać jajka i przesmażoną na złoty kolor cebulkę, oraz dwie łyżki bułki
tartej. Wszystko razem dokładnie wymasować. Skosztować i w razie
potrzeby doprawić wedle upodobania szczególnie tymiankiem. Dwie
keksówki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Włożyć po równo masy
mięsno ryżowej i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni C bez
termoobiegu i piec 1 godzinę. Pasztet wyjąć z foremek dopiero po
całkowitym wystudzeniu. Włożyć do lodówki i na następny dzień (nie
wcześniej) pokroić na plasterki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola