Składniki:
- ciasto na pierogi ( z połowy porcji)
- 200g zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić ( odłożyć 2 łyżki) i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze. Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi. Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.Podawać gorące okraszone zielona soczewicą przesmażoną na patelni.
Smacznego:)
Witam , dodaję jeszcze do soczewicy pieczarki, cebulkę i wszystko przesmażam, reszta jak u Pani, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń