Jeden farsz, a tyle zastosowań
Poprzednie dwa posty były na roladki i babeczki z farszem gryczanym.
Myślę, ze gdybym jeszcze miała czas siedzieć dziś w kuchni to na pewno wymyśliłabym jeszcze coś innego, ale szczerze mówiąc mam dość na dziś:) padam z nóg.
Więc podaję ostatni przepis do konkursu Majanki, i chwila odpoczynku:)
Te bułeczki zapiekane to pomysł błyskawica, otworzyłam chlebak i mój wzrok padł właśnie na nie.
To miał być eksperyment, okazało się, że bardzo trafiony! Zapiekanki kochamy, ale takich nigdy nie robiłam, teraz mam alternatywę dla tradycyjnych z pieczarek. Robi się je bardzo prosto.
Składniki na 4 porcje po dwie zapiekanki:
Potrzebujemy zrobić 4 roladki.
Na roladki:
- 1 olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża pojedyncza piersi z kurczaka
- 50g. twarogu
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 8 bułek kajzerek
- 16 plastrów sera żółtego
Przygotowanie roladek:
Mięso kroimy na cienkie plastry wzdłuż i każdy nacieramy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Wszystkie razem przekładamy do miski solimy, i pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na godzinę, aby smaki się połączyły.
Kaszę ugotować według przepisu na
opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawskim z
czosnkiem i bazylią (1 łyżka). Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie
rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki.
Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Nakładać na płaty filetu
i zawijać w roladki. Spinać wykałaczkami. Smażyć z każdej strony na
patelni do ścięcia mięsa. Delikatnie wyjąć wykałaczki obsmażyć jeszcze z
każdej strony.
Bułkom ściąć czubeczki i wydrążyć środki. Do każdej dziury włożyć plaster sera żółtego.
Każdą roladkę przeciąć na pół i włożyć do środka, przeciętą powierzchnią do wierzchu. Wstawić bułki do piekarnika i zapiec ok. 15 min. w 180 stopniach C
Następnie wyjąć i na wierzchu każdej nałożyć plaster sera. Włożyć do pieca i zapiec jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać jako zakąska.
Celowo wykonałam tyle potraw z jednym głównym nadzieniem. chciałam pokazać, że z jednej potrawy można zrobić kilka różnych dań. Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią świetnie się tu sprawdził. W mojej kuchni zostaje na stałe, tylko jest mały problem z dostaniem go w sklepach, ale wycieczka do większego marketu w Rzeszowie się szykuje więc mam nadzieje, ze uda mi się nabyć pozostałe:)
Przepis dodaję do:
zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Bułkom ściąć czubeczki i wydrążyć środki. Do każdej dziury włożyć plaster sera żółtego.
Każdą roladkę przeciąć na pół i włożyć do środka, przeciętą powierzchnią do wierzchu. Wstawić bułki do piekarnika i zapiec ok. 15 min. w 180 stopniach C
Następnie wyjąć i na wierzchu każdej nałożyć plaster sera. Włożyć do pieca i zapiec jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać jako zakąska.
Celowo wykonałam tyle potraw z jednym głównym nadzieniem. chciałam pokazać, że z jednej potrawy można zrobić kilka różnych dań. Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią świetnie się tu sprawdził. W mojej kuchni zostaje na stałe, tylko jest mały problem z dostaniem go w sklepach, ale wycieczka do większego marketu w Rzeszowie się szykuje więc mam nadzieje, ze uda mi się nabyć pozostałe:)
Przepis dodaję do:
zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Naprawdę bardzo smakowicie i ciekawie !:)
OdpowiedzUsuń