Przejdź do głównej zawartości

Tajska zupa z kluseczkami i łapą;)



Dziś postanowiłam zrobić kolejną zupę Winiary Pomysł na... 
Wybrałam Winiary Pomysł na ... Tajską zupę z kurczakiem


Miała być podana w lesie przy ognisku, ale niestety, do lasu nie poszliśmy bo się A. rozchorował:( 
Jednak zupa została podana tak jak miało to się odbyć, brakowało tylko ogniska i grzanego wina...:( 
No cóż, nie zawsze mamy to co chcemy, najważniejsze zdrowie:)
Zupką Winiary się zainspirowałam, natomiast całość przepisu została przeze mnie zmieniona, torebka dodała zaś smaku. Lubimy gęste zupy, więc i tym razem nie żałowałam jej warzyw:) 
Poszłam w stronę azjatyckich smaków i zakupiłam chińska mieszankę z grzybkami mun i pędami bambusa, oczywiście nasze polskie warzywa też znalazły się w zupie. 




Składniki:

Zupa:

  • 1 WINIARY POMYSŁ NA ... Tajską zupę z kurczakiem
  • 200g. mrożonki mieszanki chińskiej
  • 4 udka z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  •  
Ciasto na kluski kładzione:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 4 łyżki maki pszennej
  • woda
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać razem w sporym kubku, uzyskując konsystencję gęstego ciasta nie dającego lać się z kubka, a nakładanego łyżką.
Wykonanie zupy:

Udka wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą trzy centymetry nad udka. Gotować dodając odrobinę soli. Kiedy udka będą ugotowane wyjąc z rosołu i przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku do zrumienienia w 280 stopniach C bez przykrycia przez ok. 20 min. Od czasu do czasu mięso trzeba polać wywarem z jarzyn, robimy to ok. 3 razy w ciągu całego procesu pieczenia. Wyjąć z pieca tuż przed podaniem.
Do rosołu wrzucić mieszankę chińską, rozprowadzony w niewielkiej 1/2szkl ilości wody proszek z większej torebki i gotować do miękkości warzyw, ok. 30 min. Do wywaru wkładać kluski nabierane łyżką. Mieszać, aby się nie osiadło i nie przywarło na dnie. Następnie dodać mieszankę z z mniejszej części torebki Pomysłu na... i gotować pięć minut.
Podawać w głębokich miseczkach. Do każdej porcji dodajemy po jednym udku wkładając go bezpośrednio do miski.




 Smacznego:)




Mój pomysł na Wasz Pomysł na... bierze udział w zabawie:)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia