Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z dynią bez jajek



Sobotnie Warsztaty  Kulinarne to nie tylko kapusta ziemniaczana, ale też przygotowywanie smacznych ciast czy ciasteczek. Tym razem Pani Janina zaprezentowała nam jak wykonać bułkę drożdżową bez jaj. 

 
Do bułki użyła pieczonej i pasteryzowanej dyni, a tej jaką widzicie na powyższym zdjęciu użyłam ja do wykonania mojej bułki wedle zamieszczonego poniżej przepisu Pani Jasi.




Tak powinno wyglądać ciasto drożdżowe dobrze wyrobione. Idealnie odstające od reki.


Mała pomocnica rozpuszcza margarynę do ciasta drożdżowego.



Buła upieczona i podana z konfiturą dyniową. 


Upieczona i gotowa do użycia dynia. Była tak miękka, że można było nabierać ją łyżeczką.

Poniżej już moja własna bułka - bez jaj wykonana na podstawie tego przepisu:




 Drożdżówka z dynią bez jajek

 Składniki:

  • 1 kg maki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 7-8 dag drożdży
  • cukier waniliowy 
  • 1płaska łyżeczka soli
  • 35 dag oczyszczonej dyni


Wykonanie:
Dynię oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w 1 szklance mleka na jednolita masę. (można po ugotowaniu zmiksować) . Drożdże wymieszać z pozostałym mlekiem, 1 łyżką cukru, i jedną łyżką mąki pszennej i pozostawić do podrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukier waniliowy, roztopiony letni tłuszcz oraz dynię. Wyrobić ciasto, tak, aby nie kleiło się do ręki. Następnie przełożyć do formy do 3/4 jej wysokości (najlepiej keksówki). Ciasto odstawić, aż wyrośnie, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 1 godzinę. Przed włożeniem wierzch można posypać kruszonką.



W przepisie oryginalnym i tak też pieczona była bułka na warsztatach jest dynia ze słoiczka, wcześniej przygotowana wedle przepisu. Ja użyłam dyni pieczonej w piekarniku rozdrobnionej tłuczkiem do ziemniaków, bo blendera niestety nie posiadam:) 
 
Moje spostrzeżenie:

Podczas pieczenia bułek nie można otwierać drzwiczek piekarnika, bo ciasto, które pięknie wyrasta opadnie (tak jak moje:() 



Smacznego:)

Komentarze

  1. pysznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła znakomita:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    przepraszam, że nie było mnie tutaj ostatnio. Troszku bywam zabiegana, ale jestem i nadrabiam braki u Ciebie..no i u siebie na blogu oraz w kuchni również :)
    mmm ależ puchata babka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia