Lasowiacka Kapusta ziemniaczana na 12 sposobów III Warsztaty na Skansenie w Kolbuszowej.
Witajcie:)
Jeszcze raz stokrotnie dziękuję za głosy na mojego bloga:) Dzięki Wam zajęłam drugie miejsce!:) Bardzo się cieszę:)
A teraz zapraszam Was na kapusty ziemniaczane, które wczoraj wraz z innymi paniami wykonywałam w kolbuszowskim Skansenie, gdzie odbywają się Warsztaty.
Wczorajszy dzień to sobota pełna wrażeń!
Najpierw pobudka zegara biologicznego o trzeciej nad ranem i daremne próby zaśnięcia... no bo co można robić o tej porze mieszkając w bloku?
Potem jednak zaśnięcie w okolicach siódmej... chyba:) i pobudka zegara o siódmej trzydzieści, wyniki konkursu na Najlepszy podkarpacki Blog Roku ( zajęłam 2 miejsce:))), kawa podana przez A. i wybieranie się na warsztaty.
Ponieważ cały ubiegły tydzień pełen był różnych niespodzianek włącznie z awarią samochodu miałam niemały problem z dostaniem się na Skansen, ja bez samochodu czuje się jak bez ręki:(
Ale powiedziałam sobie, że żeby się waliło, paliło, i w ogóle, działo co chce! ... to ja na te warsztaty pojadę (na piechotę za daleko;)). Z pomocą przyszli rodzice:) Podwieźli mnie na Skansen, uzbrojoną po zęby w aparat, ciepłą czapkę i szalik, zanim pochłonęło mnie przygotowywanie Kapusty zrobiłam sobie półgodzinny spacer po Parku Etnograficznym i podziwiałam stare domy pokryte strzechą, przysypane grubą warstwą śniegu! Piękny widok.
Pstryknęłam kilka zdjęć, popodziwiałam widoki i poszłam do Szkoły, gdzie odbywają się nasze zajęcia.
Pod zdjęciami przepisy na dania Lasowiaków.
W środku przywitało mnie ciepełko, i śpiew zespołu Kocirba, ponieważ w sali obok nas odbywały się muzyczne warsztaty dla dzieci.
Nasza prowadząca Pani Janina Olszowy przygotowała dla nas na ten dzień dwie kolejne sycące zupy "Kapustę z grochem okrągłym" i "Kapustę z fasolą brązową" na zakwasie kapusty "krzoccanej"
Poniżej znajdziecie przepis na te zupy wraz ze zdjęciami.
Powiem Wam tylko, że obie są niezwykle smaczne i sycące. Smak lekko kwaskowaty, jak dla mnie bomba! Ja w ogóle jestem miłośniczką zup, choć nie gotuje ich co dzień.
Takich jak te nigdy wcześniej nie jadłam. Myślę, ze trzeba będzie je wprowadzić do jadłospisu. Wykonuje się je dość szybko i są niezwykle tanie, więc na każda kieszeń. Polecam Wam do wykonania i zasmakowania.
Całą sztukę przygotowywania tych dań przekazywała jurorka lokalnych konkursów dla KGW z Gminy Kolbuszowa i Powiatu kolbuszowskiego Pani Janina Olszowy.
Lasowiacka Kapusta Ziemniaczana z grochem okrągłym.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 kg grochu okrągłego (żółtego)
- ocet do zakwaszenia do smaku
- 20dag słoniny
- 30 dag boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki siekamy w paski, płuczemy, i zalewamy wodą na wysokość 2 cm. nad ziemniaki. Siekaninę gotujemy od momentu wrzenia do 2-3 min. Po upływie podanego czasu zakwaszamy mocno octem. gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy groch i przyprawy. a na koniec usmażona słoninę, boczek.
Słoninkę i boczek kroimy na mała kostkę. Smażymy i krasimy gotowe danie.
Kapusta Ziemniaczana z fasolą brązową na zakwasie kapusty (krzoccana)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 kg fasoli brązowej
- 1/2 l. zakwasu z kapusty
- 20dag słoniny
- 30 dag słoniny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki posiekane "esem" przepłukać i zalać woda na wysokość 2 cm i gotować 2-3 min. Zalać kwasem z kapusty i gotować do miękkości. Dodać ugotowaną fasolę ( 1/3 fasoli można przetrzeć przez sito). Przyprawić sola i pieprzem na końcu okrasić usmażoną słoninką.
Oba przepisy pochodzą ze szkolenia. Nie jestem ich autorką.
Smacznego:)
Wpis bierze udział w akcji
Wpis bierze udział w akcji
zjadłabym sobie tak na swojsko!
OdpowiedzUsuńpiękny skansen, lubię takie miejsca z historią.
Ja też bardzo lubię takie miejsca:) Tam odpoczywam:)
UsuńWspaniale miejsce, takie magiczne i te Twoje - Wasze regionalne przepisy - cudowne! Magiczne miejsce!
OdpowiedzUsuńOj pysznie wygląda! A jeszcze jakby tak podali przy ognisku z kuflem gorącego piwa.... pierwsza bym stała w kolejce ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję pięknego II miejsca! Brawo!