Obiecałam Wam dziś dwa posty, oczywiście te będą już z przepisami:)
Dość gadulstwa i trzeba zabrać się za Wasze podniebienia:)
Pewnie zastanawiacie się co to za bigos jak bez mięsa?
No taki bardzo dobry, sama kapustka kiszona, grzyby i masa przypraw:)
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 2 duże garści suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 butelki białego wytrawnego wina
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- po 1 łyżeczce suszonego tymianku, cząbru, rozmarynu, oregano, bazylii, estragonu, kminku,
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
Kapustę jeśli jest ze sklepu wypłukać. Włożyć do dużego garnka zalać wodą ok. 2 litry, nastawić i gotować. Grzyby wypłukać i wrzucić do kapusty. Cebulkę pokroić drobno, przesmażyć na patelni i dodać do kapusty razem z olejem. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz ziarnisty. Bigos powinien się gotować ok 3 godziny. Cały czas należy go mieszać i w ostatniej godzinie nie powinien mieć już w sobie za dużo wody. Kiedy czas minie, woda jest odparowana, dolewamy wino i smażymy go jeszcze ok. pół godziny, przy czym w tym momencie dodajemy wszystkie pozostałe zioła. Mieszamy i smakujemy, jeśli zachodzi potrzeba dosalamy. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy bigos do przestygnięcia. Następnego dnia wstawiamy bigos na ogień i smażymy znów dwie godziny, można podlać trochę wody, tak, aby się nie przypalał, i oczywiście należy go cały czas mieszać. Znów zostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku i możemy już spożywać, albo z chlebem, albo z ziemniakami, jak wolicie.
Smacznego:)
Moje dzieciaki taki bigos by pochłonęły, bo nie przepadają za mięsem. Zioła odpowiednio dobrane dają niesamowite doznania smakowe, a Twój zestaw bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiamy taką kapuchę, bo nadmiar mięsa nie jest wcale taki niezastąpiony,widać po to po Twoim bigosie:)
OdpowiedzUsuń