Kolejny dzień grzybobrania:)
A oto te, z poprzednich dni:) Zamknięte w słoikach:) A jak pachną...:)
Łazanki to danie smaczne i nie wymagające zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Zwykle robię je z kapustą kiszoną, tym razem jednak dałam zwykłą białą. Wybrałam też makaron świderki zamiast krajanki, nie wiem jak Wam ale mi zawsze się skleja, niezależnie od tego jakiej marki użyję.
Czas przygotowania ok. 1 godzina
Składniki:
- 1 główka kapusty białej (ok. 1 kg)
- 70 dkg boczku surowego
- 1 garść grzybów suszonych (użyłam borowika ceglastoporego)
- 1 - 2 cebule
- 1 makaron świderki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- tymianek 1 łyż.
- rozmaryn 1 łyż.
- kminek 1/2 łyż.
- ziele angielskie 5 ziaren
- liść laurowy 3 szt
Grzyby wypłukać w zimnej wodzie wymoczyć ok. 5 min. Następnie zalać świeżą wodą i gotować ok. 10 min. Odlać wodę, nalać świeżą i czynność powtórzyć. Grzyby odcedzić i drobno pokroić.
W międzyczasie poszatkować kapustę. Ugotować do miękkości. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Boczek pokroić na drobną kostkę (u mnie dość gruba, bo nie dałam instrukcji krojenia mężowi);):).
Cebulkę pokroić w listki, podsmażyć na patelni, dodać boczek i usmażyć do miękkości. Makaron ugotować al dente.
W dużym garnku smażyć boczek, kapustę, oraz grzyby i dodać wszystkie zioła. Kiedy wszystkie składniki nabiorą ładnego złotego koloru, oraz przejdą się smakiem dodać ugotowany makaron. Zdjąć z ognia i zamieszać. Zostawić na ok. 5 min pod przykryciem.
Podawać gorące.
Smacznego:)
Łazanki robię dość często, ale z takim makaronem jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńJak już pisałam zwykle używałam tradycyjnego na łazanki, ale ten od jakiegoś czasu bardziej mi odpowiada:)
Usuńahhhh...delicious :))))
OdpowiedzUsuń♥♥♥♥♥♥♥♥
Wyglądają bardzo smakowicie, ale dla mnie łazanki to zawsze będą z makiem, na słodko, jako danie świąteczne :) Wiem, że to wszystko kwestie regionalne ;)
OdpowiedzUsuń