Przejdź do głównej zawartości

Tort naleśnikowy






Propozycja obiadowa

Naleśniki w wersji wytrawnej. Zrobiłam to danie, bo od dawna marzyłam o wątróbce, ale zwykle jadłam ja smażoną, tym razem chciałam sobie odmienić i zrobiłam z niej farsz do naleśników. miały być krokiety, a wyszedł tort.






Na farsz:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbkę należy ugotować z dodatkiem przyprawy Winiary. Kapustę wypłukać i obgotować. Zimne składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na grubym oczku. Przełożyć na patelnię i przesmażyć podlewając od czasu do czasu wywarem z wątróbki. Dobrze doprawić solą i pieprzem.




Usmażyć naleśniki z przepisu podanego na tej stronie

Przekładać smarując farszem z wątróbki. Przełożyć na blaszkę, przykryć folia aluminiową. Najlepiej przełożyć na dno tortownicy i wstawić do piekarnika w celu zapieczenia na 30 min. w temp 180 stopni C.

Wyjąć z pieca i pokroić na gorąco. Podawać z barszczykiem czerwonym. U mnie Winiary






Smacznego:)

Komentarze

  1. Podoba mi się :) Kiszona kapusta to moja ulubiona surówka do wątróbki, na pewno połączona w całość jako tort naleśnikowy też musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem idei tortu naleśnikowego, może dlatego, że jeszcze nie jadłam takiego, który by mi smakował. Ale ten Twój wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie! Od dawna mam go w planach, a teraz to już chyba ekspresowo się do niego zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooooowwwwww ale bomba! ja znam taki tort w wersji z mięsem mielonym zapieczone pod beszamelem, też wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wątróbka i kiszona kapusta to połączenie idealne ;) Nie wiem jak smakuje w naleśnikach, ale bardzo mi się to podoba.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia