Przejdź do głównej zawartości

Cukinia nadziewana










Sezon na cukinię w pełni, mam jej tyle, że ciągle wymyślam coś nowego, innego i smacznego.
Chodziły za mną gołąbki, ale myśl o gotowaniu liści kapusty mnie zniechęciła więc zrobiłam to:)



Danie można wykonać w dwóch wersjach. Nadziewana cukinia i kule.



Na dwie porcje cukinii i  osiem kul..

Potrzebujemy:

  • 1 duża cukinia ok. 1.5 - 2 kg
  • 2 torebki ryżu
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 świeżego brokuła
  • mięso z pieczonej piersi kaczki (lub kurczaka)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Pestki wyrzucamy, natomiast białą część (miąższ) wykrawamy również i mielimy w maszynce do mięsa razem z mięsem, marchwią, cebulą i czosnkiem.
Smażymy przez ok. 15 min uważając, aby się nie przypaliło. Ryż i  obie kasze gotujemy (osobno) i wystudzone mieszamy z farszem mięsnym oraz pieprzem, sola i brokułem. Nadziewamy kopiato cukinię i z pozostałej części formujemy kule.

Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, lub do brytfanki do pieczenia ciasta. Kule układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 50 min. 

Przygotowujemy sos pomidorowy:

  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 5 ząbków czosnku
  • suszona bazylia, oregano i tymianek
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki ziarenek smaku Winiary

Składniki zagotowujemy i podbijamy mąką ziemniaczaną.

Polewamy upieczone kule i cukinię. Zjadamy na gorąco:)










Smacznego:)

Komentarze

  1. uwielbiam nadziewane jarzynki :) każde i czymkolwiek ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. kuli z cukinią jeszcze nie robiłam, te z marchewką bardzo często, ale ta cukinia, to doskonały pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia