Obiecany przepis na dżem truskawkowy:)
Dżem jest tak prosty w wykonaniu, że nie wiem czy powinnam pisać przepis, bo znajduje się na opakowaniu każdego żelfiksu:) ale co tam:) napiszę;)
Od kilku kat przygotowuję go w ten sam sposób.
Owoce, żelfiks, cukier i kwasek cytrynowy.
Z przepisu jaki Wam podam wychodzi 27 takich ślicznych malutkich słoiczków dżemiku jakie widzicie na zdjęciu:)
Zaczynamy od przygotowania słoików.
Myjemy je i sparzamy wrzątkiem.
Trzeba uważać, aby nie popękały.
To samo robimy z zakrętkami, choć je zagotowujemy.
Na dżem potrzebujemy:
27 słoiczków wielkości chrzanu Polonaise
- 3 kg truskawek
- 3 1/2 opakowania żelfiksu 2:1
- 1 1/2 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (daje się go dla utrzymania ładnego świeżego koloru)
Truskawki
myjemy i obieramy z szypułek. Przekładamy do dużego garnka i
rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Truskawki maja być zgniecione, a
nie rozdrobnione.
Do
truskawek dodajemy fiksy i mieszamy. Dodajemy kwasek. Wstawiamy garnek
na ogień i zagotowujemy (zgodnie z przepisem na opakowaniu) Dodajemy
cukier i ponownie gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Gorący dżem
pojedynczo przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Musi być
wrzątek. Robimy tak ze wszystkimi słoikami. Jeśli postąpimy według tej
instrukcji nie będzie potrzeby pasteryzacji słoików. W przeciwnym
wypadku trzeba je pasteryzować, ale niestety ja tego nie robię więc nie
podam czasu w jakim powinna się odbyć pasteryzacja:)
Nie
zależnie od tego czy będziemy pasteryzować czy nie wrzące słoiczki
należy podokręcać szczelnie i odwrócić do góry dnem na ok. 2h. Po tym
czasie można je odwróci powrotem.
Jak
widzicie na zdjęciach jedne słoiczki maja pelerynki inne nie:) Moje
słoiczki maja cudowny kształt baniaczków i wybijane wzorki owocowe.
Jakoś tak nie bardzo producent dopasował zakrętki bo są z warzywami:) a
słoiczki ewidentnie na owoce, ale jak widzicie część zakryłam serwetkami
i ozdobiłam wstążeczka :) Są urocze:)
Koszyczek pełen pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne! Przepiękne słoiczki! Pyszny koszyk!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, też z opakowania żelfixu, tylko bez kwasku i daję troszkę mniej cukru - bo mój M. i tak za dużó go zjada wszędzie gdzie się da;(
Dziękuję:) Twojego chleba mi do tych dżemików brakuje:( Ach Ci mężczyźni:)Twoje dżemiki są cudne, moje muszą być słodkie, bo jem je ja i dzieci:) a my lubimy słodycze;)
Usuńidealne zapasy na zimę
OdpowiedzUsuńzgadzam się! nasze ulubione:)
UsuńPrzepięknie to wygląda :) A czym owinęłaś słoiki? To jakieś serwetki, czy materiał? :)
OdpowiedzUsuńTo serwetki jednorazowe trzywarstwowe przecięte na cztery części:) Oddzielona każda warstwa i złożona w gwiazdkę:) Można użyć lnianego putna będzie i ładniej i praktyczniej, szczególnie jeśli będzie się je wynosić do piwnicy gdzie jest wilgoć:) U mnie jej nie ma(wilgoci) dlatego użyłam serwetek:) Pozdrawiam i dziękuje za komentarz:)
Usuńale cudnie te słoiczki wyglądają, przewiązane tymi słomkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciesze się, że się podobają:) Można śmiało taki słoiczek dać w prezencie:)Pozdrawiam i zapraszam częściej:)
UsuńFantastyczne słoiczki :) nie ma to jak domowy dżem albo konfitura :)
OdpowiedzUsuńHa, ha właśnie zrobiłam takie same i zupełnie przypadkowo trafiłam na identyczne słoiczki w Tesco, tyle ze wybrałam te z owocami (bo są i z owocami i warzywami zakrętki). Moje słoiczki stoją właśnie odwrócone, aby się zamknęły ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ;)