Fot. J. Augustyn |
Tak właściwie to nie wiem co mi to wyszło czy lasagne, czy mussaka. Tak czy owak było bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze były te bakłażany. Gdyby nie to, że trzeba było się podzielić z rodzina zjadłabym je bez dodatków. Czosnek zrobił robotę!:) Smakowało wyśmienicie. Całe danie zostało wymyślone przeze mnie na poczekaniu:) Uwielbiam takie dania:)
Składniki
- 2 duże bakłażany
- 1 kg chudego mięsa (u mnie z pieczonego kurczaka) ale może być mielone wieprzowe lub wołowe
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 6 dag masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego (obojętne czy liście czy rozdrobniony)
- 1/2 l mleka
- 1/4 l wody
- 1 pęczek koperku
- olej
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 20 dkg sera żółtego
Fot. J. Augustyn |
Wykonanie:
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju.
Makaron, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 min, tylko tyle, żeby zmiękł. Odcedzić, przelać dokładnie zimna wodą, aby się nie skleił.
Cebule
i czosnek obrać, posiekać. Cebulę
zeszklić na oleju, dodać 4 ząbki rozdrobnionego czosnku i przesmażyć. Dorzucić lekko wyciśnięte bakłażany, przesmażyć do miękkości dodać pomidory zagotować i odstawić.
Szpinak wrzucić na patelnię z masłem, dodać 4 ząbki czosnku i przesmażyć (nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
Mięso obrać z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli będziecie używać wieprzowego lub wołowego mielonego należy je przesmażyć na patelni z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Przygotować sos z 1/4 litra wody i 1/2 litra mleka. Oba płyny zagotować razem z roztrzepanymi jajkami. Porządnie doprawić do smaku solą pieprzem, czerwona papryką.
Przekładanie:
Dno żaroodpornej formy natłuścić, warstwami układać makaron, bakłażany, makaron, mięso, makaron, szpinak z koperkiem (surowy koperek ma być posypany miedzy szpinakiem), makaron, bakłażany, makaron, mięso, szpinak z koperkiem, makaron, bakłażany.
Potrawę w naczyniu polać sosem, zetrzeć ser żółty sos ma wejść w szczeliny. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Przed podaniem lekko ostudzić.
Podawać solo, ewentualnie z ketchupem.
Smacznego:)
Pychota! Rewelacyjne połaczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Kiedy robiłam to danie mąż dziwnie na mnie patrzył:) Potem już nie dziwnie, ale z uznaniem! Smakowało mu:) Pozdrawiam :)
UsuńSmakowity misz-masz;)
OdpowiedzUsuń:) Wyszło całkiem niezłe danie:)
Usuńpycha;)
OdpowiedzUsuńjestem 40obserwatorem^^
buziaki
Miło mi Karolinko:) Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjne smaki, też takie dania uwielbiam !
OdpowiedzUsuńU nas był to eksperyment, ale wyszedł bardzo dobry:) Pozdrawiam :)
UsuńWyglada arcysmacznie, tak kolorowo i wiosennie. Juz sobie wyobrazam, jak swietnie smakuje...
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu:)
Usuńpysznie nadziana!
OdpowiedzUsuńi zdrowo!:) Pozdrawiam:)
Usuń