Przejdź do głównej zawartości

Kapusta źmiocano - danie regionalne z kolbuszowszczyzny

Fot. J. Augustyn



...  zupa, która pamiętam z dzieciństwa, kiedy gotowała ją moja babcia:)

Teraz gotuje ją moja mama i jest świetna!
Ja jeszcze nie próbowałam, ale podzielę się z Wami przepisem:)




Kapusta źmiocano - Kapusta ziemniaczana

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • majeranek
  • 30 dag. fasoli kolorowej (krasej)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego


Ziemniaki obrać i posiekać, zalać zimną wodą 2 cm. Powyżej powierzchni ziemniaków. Zostawić do ustania. Odlać wodę do innego naczynia i zostawić do ustania krochmalu. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać odcedzone ziemniaki, cebulę i pietruszkę (również drobno posiekane). Gotować do miękkości ciągle mieszając. Wywar ma być gęsty. Po ugotowaniu dodać krochmal i ugotowaną do miękkości fasolę. Można zakwasić przecierem pomidorowym.



Fot. J. Augustyn


Smacznego:)

Komentarze

  1. jeszcze nie jadlam takiej zupy, nie slyszalam nawet o niej a prezentuje sie wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie Jolu, nie słyszałam o takiej kapuście, ale przyznam wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Samantho:) to moje smaki z dzieciństwa:) Uwielbiam tą zupę:)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale wygląda obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę pracochłonna, ale pychota:) Warto spróbować, a nuż zasmakuje:)

      Usuń
  4. Nie lubię, ale czasami trzeba zrobić... dla rodziny, dla chłopa i dla innych takich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak chłop lubi to trzeba mu dogadzać:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ja i moja rodzina uwielbiamy kapustę zimioczaną.Przepis na kapustę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest troszkę inny niż ten podany wyżej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jest wspaniały, ale zawsze warto próbować nowych, innych smaków więc chętnie zapoznam się z Pani/Pana przepisem i go wypróbuję :) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia