Przejdź do głównej zawartości

Poderwij mnie♥ - deser

Tirami su - Poderwij mnie, ocknij się, przebudź się - wszystkie te nazwy świetnie pasują do tego wspaniałego deseru.




 Poderwij mnie  inaczej Tiramisu znany deser, który możemy przygotować sami, albo skorzystać z gotowych:)
Ja tak zrobiłam tym razem, ale nie do końca, ponieważ nie kupowałam biszkoptów, a zrobiłam je sama.
Po prostu:) Upiekłam biszkopt z trzech jaj i kieliszkiem w którym później zrobiłam deser, wycięłam koła. 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki do proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Ubić białka  z solą, następnie dodać cukier i ubić na sztywno. Dodawać żółtka, następnie mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. wylać na prostokątną formę do pieczenia ciast i upiec  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 20 min. 

Wystudzić i wyciąć 16 okrągłych biszkopcików wielkości średnicy kieliszka w jakim będziemy robić deser.
Dalej postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu deseru Tiramisu np. firmy Winiary.





Smacznego:)

Komentarze

  1. o super!
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kusiła kusiła i wykusiła:) Wiki oczywiście:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) robiła go drugi raz:) jest prosty w wykonaniu, nie chciałam jednak wychodzić do sklepu po biszkopty więc upiekłam je sama:)

      Usuń
  3. Ubóstwiam Tiramisu! Mam sprawdzony przepis i dla mnie najlepiej smakuje z winem Marsala ;-) Ładnie wygląda w tym pucharku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko:) Moja córcia swego czasu wymyśliła inną wersję tego deserku, szczerze mówiąc tamta bardziej nam smakuje:) Następnym razem pokarzemy i tamten:)

      Usuń
  4. Ależ proszę bardzo - mogę podrywać nawet więcej niż jedną porcję;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrywaj podrywaj:) Lubię jak moje dania smakują innym:) częstuj się:) ja poczęstuję się Twoją zupą;)
      Pozdrawiam z ciągłymi wspomnieniami w głowie:)

      Usuń
  5. Deser znakomity, no któż się oprze Tiramisu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jеѕt łаԁnе zdjęciez bardzo dоbrymśwіatłеm;)

    Visit my homepagе; architekt wnętrz warszawa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia