Przejdź do głównej zawartości

Placki ziemniaczane pod szpinakową pierzynką!




Placki ziemniaczane, któż z nas ich nie lubi? Ja uwielbiam. Do tej pory jadłam głównie ze śmietaną. Czasem zdarza mi się robić do nich gulasz, ale na to potrzeba czasu. A ja ostatnio mam go coraz mniej niestety. Dlatego szukam sposobu na smaczne proste, ale zdrowe i kolorowe dania. Skrobiąc ziemniaki na obiad myślałam, coby zrobić tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, ale.. takie danie jemy dość często, a za mną "chodził" szpinak i czosnek, dlatego wymyśliłam to danie. Nigdy nigdzie wcześniej takiego nie widziałam, dlatego nie mogąc wymyślić mu żadnej krótkiej nazwy są to po prostu:





PLACKI ZIEMNIACZANE POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ!








U mnie obiadek jadły cztery osoby, dlatego proporcje są takie:


Na sos kurczakowo-szpinakowy
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w bryłkach
  • 1/2 litry mleka
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka carry
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pierś pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, wycisnąć czosnek, następnie dodać zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi dodać mleko i pozostałe składniki, dusić ok. 30 min. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Zdjąć z ognia.


Na placki
  • 10 sporych ziemniaków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia 
  • 1 kostka smalcu 
 Do dekoracji

10 dkg sera białego
garść prażonych ziaren słonecznika


Sposób wykonania

Ziemniaki, czosnek, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, bądź zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć złociste placuszki.


Sposób podania

Gorące placki układać na talerzu, polewać zielonym sosem i posypywać białym serem i posypywać ziarnami słonecznika.


Podawać gorące!


Smacznego:)










Komentarze

  1. Lubię placki, kocham szpinak:) idealne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham placki, a lubię szpinak:) A danie naprawdę było smaczne, nawet się nie spodziewałam, że tak będzie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia