Przejdź do głównej zawartości

Trufle kakaowe :)

Trufle kakaowe



Obiecane trufle kakaowe
Moja propozycja na słodki prezent, np. na Dzień Babci, Dzień Dziadka, zbliżające się Walentynki, ale i nie tylko:)
Trufle te są słodkie i rozpływające się w ustach. Tak proste i łatwe w przygotowaniu, że na pewno każda/y z Was świetnie sobie z nimi poradzi.:) Radość obdarowanych gwarantowana!


Na ok 60szt.

  • Będziemy potrzebować:

  • 2 kostki margaryny
  • 1szkl. cukru
  • ok.7 łyżek kakao
  • 2 szkl. mleka w proszku

  • Do obtoczenia:

  • wiórka kokosowe
  • herbatniki
  • kakao
  • Do dekoracji
  • papilotki




kakao, herbatniki, wiórka kokosowe
Przystępujemy do wykonywania naszego dzieła:)
Na kuchence stawiamy wysoki garnek, wkładamy do niego margarynę, cukier i kakao. Wszystkie składniki mieszamy na wolnym ogniu lub mocy kuchenki do całkowitego rozpuszczenia się. 



gorąca masa w trakcie łączenia składników



Następnie studzimy masę, ale nie do całkowitego wystudzenia, do dalszej obróbki ma być w temperaturze pokojowej. Następnie do masy wsypujemy mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem (można łyżką drewnianą lub trzepaczką) do połączenia się składników. Masa powinna być bardzo gęsta.


Najlepszy przyrząd do mieszania składników 


Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu wycinamy łyżeczką kuleczki, lub formujemy je w rękach. Wielkość dowolna( tak aby zmieściły się w papilotkach), ale myślę, że kuleczki wielkości 50 gr. wystarczą:), będą po prostu smaczniejsze. 
Na trzech talerzykach, bądź miseczkach wysypujemy wiórka kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki (ja robię to wałkiem do ciasta):) i wkładamy do nich gotowe kuleczki truflowe, delikatnie obtaczamy i układamy na papilotkach. 
gotowe trufle w pudełeczku 

 Do pudełeczka wkładamy trufle układając fantazyjny wzór:)

Smacznego:)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia